Technieken

Iedereen kan leren zingen.

Met de juiste technieken kan elke stem gebruikt worden om te zingen, en zelfs zo, dat het mooi klinkt!
Gezond leren zingen op een manier die bij jouw past, dat is het doel van de zangles van Leonie.

Op dit moment maakt Leonie gebruik van de Universal Voice System van Alberto ter Doest.
Deze wordt voornamelijk gebruikt in de zanglessen en in het koor.
Daarnaast heeft ze heeft ervaring met CVT (Complete vocal training) en met EVT (Estill Voice Training).
Deze twee methodes worden op dit moment het meeste gebruikt wereldwijd.

Universal voice system

Snel en effectief de klank en sound leren die je zoekt”

“Universal Voice System (UVS) maakt stemtechniek voor zingen en spreken begrijpelijk, inzichtelijk en overzichtelijk. Geen vage ideeën meer over wat je denkt te doen of voelen, maar heldere taal, concrete handvatten en gegarandeerd succes.”

Een kort stukje geschiedenis

EVT, CVT, Lichtenberg, Pahn, Speech level singing… Na vele jaren kennis te hebben opgedaan van allerhande methodes voor stemgebruik besloten zangpedagogen Alberto ter Doest en Marja Reinders zelf een systeem voor stemgebruik te ontwikkelen.

Hun doel: een zeer compleet en makkelijk hanteerbaar systeem dat direct voelbaar en hoorbaar resultaat oplevert voor zangers, zangpedagogen, koordirigenten, logopedisten, acteurs en (openbare) sprekers. Of je nu amateur bent of professional.

Het systeem in vogelvlucht

  • 8 klankeigenschappen
  • 4 stemkarakters
  • 4 basisprincipes

Met deze elementen kun je elke gewenste vocale klank maken die er bestaat. We gebruiken hiervoor heldere, simpele en overzichtelijke termen die over de hele wereld dezelfde zijn; universeel.

De 4 stemkarakters

  • Speech

  • Whisper

  • Belting

  • Classical/Legit

Alle stijlen en alle manieren van stemgebruik over de hele wereld zijn zo terug te brengen tot één van deze vier stemkarakters of een combinatie ervan.

Speech – sprekend zingen

Speech staat voor het sprekende zingen, waar je tekst duidelijk wilt laten horen, de klank moet neutraal zijn zoals je zelf klinkt. Het klinkt mezzo forte, helder, laag en niet warm of scherp. Speech wordt veel gebruikt in de Kleinkunst, Rap, Pop, Cabaret en zelfs in de recitatieven van Opera en Oratorium.

Whisper – fluisterend zingen

Whisper staat voor het zachte fluisterende zingen, waar je intimiteit wilt laten horen. De klank is dus heel zacht, met heel veel lucht en met warmte in de klankkleur. Whisper hoor je in de Pop, Soul, R & B en Jazz. Kinderen zingen ook vaak in Whisper.

Belting – roepend zingen

Belting staat voor luid roepend zingen waar de emotie vraagt om een sterke luidheid. Je klank mag scherp, metalig zijn zodat het goed hoorbaar is. Als basis stemkarakter zing je Belting hoog in je borststem, modus 1 genaamd. Je hoort het karakter terug in Pop, Soul, Rock, Musical en Kleinkunst onder andere.

Classical / Legit – mooi zingen

Classical / Legit is het karakter waarbij we met een “mooie” klank willen zingen. De basis klank is minder luid, mezzo forte, helder, vrij, warm en heeft vibrato. Je kan in je hele omvang in Classical / Legit zingen. Legit staat voor Legitimate “correct” zingen. Je hoort het goed bij Julie Andrews of Joke de Kruijf. De klank is vriendelijk, warm, vrij en heeft vibrato. Classical staat voor de klank die nog warmer of donkerder is en daarbij een beetje scherpte heeft. Er zit kern, focus, zilver, peng in de klank naast de warmte en klinkt ook altijd vrij en met vibrato.

In deze video kun je de verschillende stemkaraters zien:

Het resultaat van het gebruiken van deze techniek is dat je op een snelle manier oneindig veel mogelijkheden krijgt, in het door jouw gekozen muziekrepertoire. Kortom: meer vocale vrijheid, variaties en kleur!

Hoe kun jij het snelste leren, wat jij wilt leren?

Er zijn verschillende manieren hoe jij via Leonie de via boven genoemde zangtechniek kunt leren zingen.

Leonie geeft individuelen zanglessen waar jij één op één aandacht krijgt voor de punten waar jij aan wilt werken. In de zanglessen wordt aan de hand van (pop)nummers die je zelf kiest, gewerkt aan de verschillende zangtechnieken. Een keer per jaar is er ook een leerlingen presentatie, zodat je aan de familie en vrienden kunt laten zien wat je geleerd hebt, en je podiumervaring op kunt doen. Vraag een proefles aan, om te kijken of dit bij je past.

Wil je liever niet alleen zingen maar met anderen? Dan is een van de zangkoren van Leonie misschien iets voor jou. Bij het Inloopkoor ligt de focus vooral op het samen gezellig zingen, en bij het Zang Tech Koor wordt meer aandacht besteed aan de zangtechnieken.

Wil je kijken wat voor technieken je allemaal kunt leren bij Leonie? Ze heeft een afspeellijst met zelfgemaakte online zangles video’s waarin verschillende technieken worden uitgelegd. Dit is helemaal gratis en vrijblijvend, en zou je direct mee kunnen beginnen. Dit gaat goed samen met de individuele zanglessen, zodat je thuis bezig kunt met wat je wilt leren, en op de lessen hulp krijgt bij de punten waar je moeite mee hebt.